Kitchen Myths #1

Kitchen Myths #1

28/05/2014 01:46

Και αφού πήρα τα 2 μου κιλά, τρώγοντας όλα τα burger της προηγούμενης εβδομάδας (με το Cajun Burger, να κόβει πρώτο το νήμα), σκέφτηκα να ασχοληθούμε λίγο με κάποιους μύθους που κυκλοφορούν αριστερά δεξιά, πάντα σε σχέση με τη μαγειρική και το φαγητό. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, το πόσες λάθος πληροφορίες  κυκλοφορούν εκεί έξω, αναπαράγονται και τέλος υιοθετούνται. Στο πρώτο μέρος του Kitchen Myths, θα βρείτε 10, από τους πολλούς, μύθους της κουζίνας!

Words: Δημήτρης Αφεντάκης
Creative Work: Lunik.Lab

dots

Μύθος #1. Αν καούμε στο μαγείρεμα, βάζουμε αμέσως πάγο!

Πολλές φορές, σε περιπτώσεις που καιγόμαστε ακουμπώντας κάποιο πολύ ζεστό σκεύος, το πρώτο πράγμα που κάνουμε, είναι να βάζουμε πάγο στην περιοχή που καήκαμε. Ένας πολύ παλιός μύθος, ο οποίος φυσικά σήμερα καταρρίπτεται! Ο πάγος έχει τόσο χαμηλή θερμοκρασία, που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα, για κάποια ώρα, το καταστρέφει και προκαλεί πόνο. Το καλύτερο tip, δια στόματος Χριστόφορου Πέσκια, στην περίπτωση που καείτε ελαφρά, είναι να εφαρμόσετε στο σημείο που καήκατε, ελαιόλαδο και αλάτι! Σε περίπτωση που ο πόνος συνεχιστεί, η καλύτερη λύση είναι οι αλοιφές για το κάψιμο, που κυκλοφορούν στην αγορά.

Μύθος #2. Τα ωμά φαγητά είναι πιο θρεπτικά από τα μαγειρεμένα, γιατί τα ένζυμα τους είναι ακόμα ζωντανά!

Kitchen Myths 4

Τα ένζυμα, σε μερικές τροφές που καταναλώνουμε, διαχωρίζονται στο πεπτικό μας σύστημα, και πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό μας, όταν η τροφή είναι μαγειρεμένη και πιο τρυφερή, παρά αν είναι ωμή και τραγανή.

Μύθος #3. Αν αλατίσουμε το κρέας, πριν το μαγειρέψουμε, θα γίνει πιο ζουμερό και τρυφερό! 

Αυτό, εν μέρει, είναι αλήθεια. Με το να αλατίσουμε όμως πριν, θα έχει και σαν αποτέλεσμα να φύγουν κάποια υγρά από το κρέας, υγρά στα οποία, η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι αρκετά υψηλή, πράγμα το οποίο μπορεί να μας δυσκολέψει λίγο στο μαγείρεμα (υπάρχει μεγάλος φόβος, το κρέας να στεγνώσει πιο γρήγορα και πιο πολύ από όσο θέλουμε). Επίσης, σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τους χυμούς του κρέατος για να φτιάξουμε κάποια σάλτσα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μη βγει το φαγητό, πολύ αλατισμένο.

Μύθος #4. Τσιγαρίζοντας ένα κομμάτι κρέας σε υψηλή θερμοκρασία, το θωρακίζουμε και δε χάνει τα υγρά του!

Το θέμα της θωράκισης δεν ισχύει, για τον απλούστατο λόγο του ότι, όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο πολύ υγρασία χάνεται. Το τσιγάρισμα που βλέπουμε, γίνεται για τη γεύση, και μόνο. Deja vu (κάπου το έχω ξαναπεί αυτό!).

Μύθος #5. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε ότι ένα κομμάτι κρέας είναι σωστά ψημένο, είναι το χρώμα στο εσωτερικό του!

Kitchen Myths 3

Μερικές φορές, το χρώμα, στα λιγότερο από όσο πρέπει, μαγειρεμένα κρέατα, μπορεί να είναι καφέ και να δείχνει καλά ψημένο, και το αντίθετο. Δηλαδή, σε παραψημένα κομμάτια κρέατος, το χρώμα να είναι ροζ. Ο καλύτερος οδηγός για το σωστό ψήσιμο, είναι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του και η υφή του.

Μύθος #6. Πρέπει να ψήνουμε το κρέας πολύ καλά, για να είμαστε ασφαλείς!

Το κρέας είναι απόλυτα ασφαλές, εάν ψήνεται στις σωστές θερμοκρασίες, διατηρώντας τα υγρά του. Σε προηγούμενο άρθρο του Food Tank, Κρέας: Μύθοι και πραγματικότητες, μπορείτε να βρείτε τις σωστές και ασφαλείς, θερμοκρασίες ψησίματος, όπως τις έχει δώσει το Food & Drug Administration (F.D.A), της Αμερικής.

 Μύθος #7. Το αλκοόλ “εξατμίζεται” γρήγορα, στο μαγείρεμα!

Θα θέλαμε! Η αλήθεια είναι, ότι σχετικά γρήγορα, εξατμίζεται ένα μικρό ποσοστό του. Για να εξαφανιστεί τελείως, θα πρέπει να μαγειρευτεί, το λιγότερο για 3 ώρες.

Μύθος #8. Ο αστακός “ουρλιάζει” όταν τον βράζουμε!

Kitchen Myths 5

Δεδομένου, του ότι ο αστακός δεν έχει φωνητικές χορδές, αλλά και επειδή το νευρικό του σύστημα είναι αρκετά περίπλοκο (φανταστείτε ότι νιώθει πάρα πολύ λίγο, έως και καθόλου πόνο!), αυτό δεν ισχύει. Το “ουρλιαχτό” που ακούμε, είναι απλά ο ήχος που κάνει ο ατμός, καθώς βγαίνει από το κέλυφος του. Όταν βράζουμε τον αστακό, δημιουργείται στο εσωτερικό του, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, ατμός, ο οποίος και ψάχνει κάποιο κενό στο κέλυφος του αστακού, για να διαφύγει. Όπως συμβαίνει και σε μία τσαγιέρα!

Μύθος #9. Εάν τα ζυμαρικά “κολλήσουν” στον τοίχο, είναι έτοιμα!

Σοβαρά τώρα, εάν θέλετε να διακοσμήσετε την κουζίνα σας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι! Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για να δούμε εάν τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα, απλά δοκιμάζουμε τακτικά, ξεκινώντας περίπου 3 λεπτά πριν, από το χρόνο που προτείνει ο κατασκευαστής.

Μύθος #10.’Ολα τα ζυμαρικά, για όλες τις σάλτσες!

Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο είναι λάθος. Το ότι υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη ή σχήματα ζυμαρικών, είναι μία σαφής ένδειξη, ότι κάθε είδος έχει και τη χρήση του. Εδώ, θα βρείτε ένα πίνακα με το κάθε είδος ζυμαρικού, αλλά και τη χρήση του.

Καλή Όρεξη!
Δημήτρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης