Red (and green) Hot Chili Peppers!

Red (and green) Hot Chili Peppers!

13/07/2014 09:27

Μία από τις βασικές, και πιο εθιστικές, γεύσεις που οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε, είναι η καυτερή. Και επειδή η καυτερή γεύση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις πιπεριές chili, θα ασχοληθούμε λίγο με αυτές. Σήμερα λοιπόν θα δούμε, για ποιό λόγο οι πιπεριές chili είναι καυτερές, πως επιδρούν στο σώμα μας, αλλά και πως εκπαιδευόμαστε στο να τις τρώμε!

Words: Δημήτρης Αφεντάκης
Creative Work: Lunik.Lab

dots

Οι πιπεριές chili, έχουν μία μεγάλη ιστορία, καθώς σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, καλλιεργούνταν και καταναλώνονταν στην περιοχή του Μεξικού, εδώ και 5000 χρόνια. Αποτελούσαν ένα από τα βασικότερα συστατικά της διατροφής των Αζτέκων, των Μάγιας και των Ίνκας, και με τη βοήθεια του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος τα εισήγαγε στην Ευρώπη, τα απολαμβάνουμε και εμείς. Ο Χριστόφορος, είναι και ο λόγος, που προστέθηκε και ο όρος “πιπεριά”, στην ονομασία του chili, (ή axi στη γλώσσα των Αζτέκων), και αυτό γιατί η καυτερή του γεύση, του θύμιζε το μαύρο πιπέρι.

Γιατί “καίνε” οι πιπεριές chili;

Ο λόγος που οι πιπεριές chili είναι καυτερές, εντοπίζεται σε μία χημική ουσία που βρίσκεται μέσα σε αυτές, την καψαϊκίνη (capsaicin), η οποία αποτελεί και την άμυνα της πιπεριάς, προς τους εχθρούς της (έντομα, ζώα κ.α.).

Chilli Peppers

Ποιες είναι οι επιδράσεις της καψαϊκίνης, στο ανθρώπινο σώμα;

Οι επιδράσεις της καψαϊκίνης στο ανθρώπινο σώμα, είναι πολλές και πολύπλοκες. Αρχικά, επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος μας, κάνοντας μας να αισθανόμαστε περισσότερη ζέστη, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί και το εσωτερικό μας air-condition (δηλαδή ιδρώνουμε, αυξάνεται η ροή του αίματος στο δέρμα μας).

Μία άλλη επίδραση, είναι ότι αυξάνει το μεταβολισμό μας, έτσι ώστε να καίμε περισσότερη ενέργεια και κατά συνέπεια να αποθηκεύουμε λιγότερα, σε λίπος. Επίσης, η καψαϊκίνη έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί κάποια σήματα του εγκεφάλου, τα οποία μας κάνουν να πεινάμε λιγότερο και να αισθανόμαστε περισσότερο χορτασμένοι. Και για να τα συνοψίσουμε τα 2 τελευταία (επειδή είναι και καλοκαίρι, και τα μαγιό δε λένε ποτέ ψέματα), η καψαϊκίνη μας βοηθάει στο να τρώμε λιγότερο και να καίμε περισσότερο!

Φυσικά, υπάρχουν και κάποιες δυσάρεστες επιδράσεις, βασικά μία, (που είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε μία αστεία ιστορία να πούμε), και αυτή δεν είναι άλλη, από την επαφή της, με το δέρμα. Για το λόγο αυτό, αφού έχουμε κόψει μία πιπεριά chili, ξεπλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, τα μαχαίρια μας και την επιφάνεια κοπής, που έχουμε χρησιμοποιήσει. Βέβαια, η επαφή με το δέρμα δεν είναι πάντα κακή. Πολλές φορές η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα σε κάποιες αλοιφές ή φάρμακα για τους πόνους στους μύες (ουσιαστικά μειώνει τον πόνο με το να αυξάνει τη ροή του αίματος).

Chilli Peppers 2

Πως εκπαιδευόμαστε στις καυτερές πιπεριές;

Μα φυσικά με το να τις τρώμε συχνά! Ναι, θέλει κουράγιο, αλλά πιστέψτε με, μετά από λίγη προπόνηση θα το συνηθίσετε! Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι η συχνή κατανάλωση, αποδυναμώνει σιγά σιγά, ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιείται το αίσθημα του καψίματος, όταν η καψαϊκίνη έρθει σε επαφή με τη γλώσσα, η οποία είναι υπεύθυνη, στο να αντιλαμβάνεται τις διάφορες γεύσεις. Τώρα, σχετικά με τις πιπεριές chili και το στομάχι, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι υπεύθυνες για το έλκος στομάχου. Παρ’ όλα αυτά, εάν κάποιος έχει προδιάθεση για έλκος στομάχου ή έχει δυσανεξία σε αυτές, καλό θα ήταν να τις αποφύγει.

Τέλος, ένα πολύ χρήσιμο link, με την κλίμακα Scoville, η οποία δείχνει σε νούμερα, το πόσο καυτερά είναι τα διάφορα είδη πιπεριάς (παρακαλώ, αν βρείτε τις 3 πρώτες πουθενά, να μου τις στείλετε!).

Καλή Όρεξη!
Δημήτρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης