open menu

2 νέα ελληνικά βιβλία για τα πιο εντυπωσιακά σπιτικά γλυκά

Αυτήν την εβδομάδα έπαιρνα μαζί μου στο κρεβάτι δύο νέα ελληνικά βιβλία ζαχαροπλαστικής. Ξεκίνησα με το “piece of cake” του Άκη Πετρετζίκη και αφού εντυπωσιάστηκα με το πόσα (πάρα πολλά) κέικ μπορεί να φτιάξει κανείς, προχώρησα στο “Σχολείο Ζαχαροπλαστικής”, το πρώτο βιβλίο του pastry chef Χρήστου Βέργαδου. Περιττό να σας πω ότι για όλη την εβδομάδα ονειρευόμουν σοκολατένια brownies με sexy καραμέλες να τρέχουν στα πλάγια και ανάλαφρες σαν σύννεφο κρέμες πατισερί και σαντιγύ. Δεν είναι τυχαίο νομίζω που ξυπνούσα κάθε μέρα με μία λιγούρα…

Μελέτησα λοιπόν κάθε συνταγή, κάθε φωτογραφία, κάθε λεπτομέρεια και σου αναλύω σε λίγες γραμμές γιατί πρέπει (ή δεν πρέπει) να έχεις αυτά τα δύο βιβλία στο ράφι της βιβλιοθήκης σου.

Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο ζαχαροπλαστικής; Γράψτο μας σε σχόλιο, στο τέλος αυτού του άρθρου. 

Ένα σχολείο ζαχαροπλαστικής στο ράφι σου

Info: Σχολείο Ζαχαροπλαστικής || Χρήστος Βέργαδος || Εκδόσεις διόπτρα, 22,50€

Περιγραφή:

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Χρήστος Βέργαδος είναι ζαχαροπλάστης από τα γεννοφάσκια του. Μεγάλωσε στο ζαχαροπλαστείο που διατηρεί η οικογένεια του στην Σπάρτη και σπόυδασε στο Παρίσι την τέχνη που ήταν προορισμένος να υπηρετήσει. Το “Σχολείο Ζαχαροπλαστικής” των εκδόσεων “διόπτρα” είναι το πρώτο του βιβλίο και μία πολύ καλή προσπάθεια καταγραφής των βασικών γλυκών σε απλή γλώσσα ώστε να μπορούν να τα φτιάξουν όλοι στο σπίτι.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 8 ενότητες (Κέικ & Μπισκότα, Σιρόπι-Καραμέλα, Μαρέγκες, SOS θέματα, Βασικές κρέμες, Τάρτες, Σοκολάτα, Εορταστικά γλυκίσματα) και η κάθε ενότητα περιέχει 11 συνταγές. Στην αρχή του κάθε κεφαλαίου, ο chef αναλύει την θεωρία της συγκεκριμένης κατηγορίας γλυκών με πολύ χρήσιμες πληροφορίες και tips όπως γιατί βάζουμε ένα-ένα τα αυγά στη ζύμη των κέικ ή τον σωστό τρόπο να λιώνουμε τη σοκολάτα. Ένα βιβλίο χρήσιμο για κάποιον αρχάριο στη ζαχαροπλαστική που θέλει να μάθει τα βασικά βήματα κάποιων από των πιο κλασσικών ελληνικών & διεθνών γλυκών.

Γιατί να το αγοράσεις;

  • Για την αναλυτική εκτέλεση των συνταγών
  • Για την θεωρία πριν από κάθε κατηγορία γλυκών
  • Για τις πιο δύσκολες συνταγές όπου ο chef  τις δείχνει βήμα-βήμα με αναλυτικές φωτογραφίες και κείμενο

Γιατί να το αφήσεις στο ράφι;

  • Δεν δίνει συνολικό χρόνο προετοιμασίας της συνταγής και μερίδες
  • Θα θέλαμε να είναι πιο συγκεκριμένα τα υλικά (πχ. φρέσκο γάλα πλήρες αντί για γάλα)
  • Δεν τρελαθήκαμε με τις φωτογραφίες και με τους τίτλους των γλυκών γραμμένους σε greeklish (πχ. Κέικ Μπελ Ελέν, Καπ κέικς)  που μας δυσκόλεψαν να καταλάβουμε σε ποιο γλυκό αναφέρεται με την πρώτη ανάγνωση.

Ένα βιβλίο. 120 κέικ.

Info: piece of cake, Άκης Πετρετζίκης || Εκδόσεις Ψυχογιός, 31,50€

Το τρίτο βιβλίο του τηλεοπτικού chef Άκη Πετρετζίκη γέμισε τα ράφια των βιβλιοπωλείων λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ο Άκης συγκέντρωσε 120 συνταγές για κέικ, τη δουλειά ετών όπως αναφέρει και ο ίδιος στο σημείωμα του συγγραφέα και καλύπτει όλα τα είδη των κέικ για κάθε γούστο.

Τα 120 κέικ του Άκη είναι χωρισμένα σε 12 κατηγορίες, άλλες με ονόματα που προσδιορίζουν ακριβώς το περιεχόμενο τους όπως τα Supercakes, τα Worldcakes και τα Frostcakes και άλλες με λίγο πιο αφαιρετικά ονόματα όπως Earthcakes, Lustcakes και Sparkcakes. Πρωτότυποι συνδυασμοί υλικών και υφών, gluten free, dairy free & vegan επιλογές, cheesecakes, pancakes, brownies, τούρτες, cupcakes αλλά και κάποιες συνταγές που δεν είναι ακριβώς κέικ όπως τα scones, μία τάρτα αλλά και μία πάβλοβα, συνθέτουν το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο ζαχαροπλαστικής με θέμα τα κέικ στην Ελλάδα.

Γιατί να το αγοράσεις;

  • Για τις yum yum φωτογραφίες
  • Για τις άριστα γραμμένες συνταγές σε ότι αφορά τα υλικά, την εκτέλεση, τη σύνθεση των κέικ αλλά και τις πληροφορίες της συνταγής (μερίδες, χρόνοι κτλ)

Γιατί να το αφήσεις στο ράφι;

  • Διαβάζοντας τις συνταγές νιώσαμε ότι σχεδόν όλες έχουν κάποιο “περίεργο” ή ακριβό υλικό και ένα μεγάλο ποσοστό έχουν δύσκολες ή χρονοβόρες τεχνικές. Θα θέλαμε να περιέχει περισσότερες εύκολες και οικονομικές συνταγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διάβασε επίσης

Designed by Michael Meimaroglou Creative Studio | Developed by