Στα άδυτα του Μοναστηριού Grimbergen

Στα άδυτα του Μοναστηριού Grimbergen

Η ιστορία της μοναστηριακής μπύρας, όπως μας την διηγήθηκαν οι μοναχοί.

22/09/2015 11:19

dots

Ο Φοίνικας, το πουλί της μυθολογίας, έχει σημαδέψει μεγάλους πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων. Πέρσες, Έλληνες και Ρωμαίοι το θεωρούσαν σύμβολο της αναγέννησης και της ηρεμίας. Για αιώνες, οι μυστικές δυνάμεις του, ενέπνευσαν τους άνδρες που λαχταρούσαν την ελευθερία.Το Μοναστήρι Grimbergen ιδρύθηκε το 1128 και καταστράφηκε από πυρκαγιές τρεις φορές, το 1142, το 1566 και το 1798. Κάθε φορά που καταστράφηκε, ξαναχτίστηκε. Οι μοναχοί του Grimbergen είδαν στον Φοίνικα έναν συμβολισμό, ένα σημάδι της αέναης Αναγέννησης της Μονής τους και έτσι υιοθέτησαν ένα σύνθημα προς τιμήν του: Ardet nec consumitur. Κάηκε αλλά δεν καταστράφηκε.

Μία επίσκεψη στη Μονή Grimbergen στις Βρυξέλλες, μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τους μοναχούς που δημιούργησαν την μοναδική αυτή μπύρα, να περιηγηθώ στο πολυπαθές μοναστήρι και να ακούσω από τους ίδιους την ιστορία τους. 

Words: Μαριλού Παντάκη

dots

Η μέρα μας στο Μοναστήρι, ξεκίνησε με ένα μίνι σεμινάριο από τον μοναδικό Ben Vinken, τον πρώτο και ίσως μοναδικό Beer Sommelier. Ο Ben μας ταξίδεψε στην ιστορία της Βέλγικης μπύρας και στη συνέχεια μάθαμε τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος αλλά και πώς να δοκιμάζουμε την μπύρα και να ξεχωρίζουμε τα αρώματα της.

Grimbergen, Beer, Μπύρα, Μπίρα, Μοναστηριακή, Μοναστήρι, Βρυξέλλες, Βέλγιο, Travel,Ταξίδι, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη

Στην Χώρα της Μπύρας

Η Βέλγικη μπύρα, ξεκίνησε από τα μοναστήρια γύρω στο 1100 μ.Χ. Οι μονές όλης της χώρας ξεκίνησαν να παρασκευάζουν τις δικές τους μπύρες (με την ευλογία της Καθολικής Εκκλησίας) τόσο για να λύσουν το πρόβλημα του βρώμικου νερού αλλά και για να μαζεύουν χρήματα για την διατήρηση του μοναστηριού αλλά και την επιβίωση των μοναχών. Πάνω από 600 σπιτικές και μοναστηριακές μπύρες, παρασκευάζονταν εκείνα τα χρόνια στο Βέλγιο, ενώ στις ημέρες μας υπάρχουν περίπου 150 ετικέτες.

Κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας, δοκιμάσαμε την αγαπημένη μου Grimbergen Blanche, την Blonde αλλά και την Double (μάθετε περισσότερα για την καθεμία,εδώκαι είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και την Grimbergen Rouge την οποία προσωπικά δεν σταμάτησα να πίνω τις υπόλοιπες 5 ώρες που βρισκόμασταν στο μοναστήρι. Ελπίζω ότι αυτή η μοναστηριακή lager η οποία με τρέλανε με τα έντονα αρώματα της από φράουλες και βατόμουρα, να έρθει σύντομα και στην χώρα μας, για να σας φτιάξω γλυκά με τα οποία θα την ταιριάξετε!

Grimbergen, Beer, Μπύρα, Μπίρα, Μοναστηριακή, Μοναστήρι, Βρυξέλλες, Βέλγιο, Travel,Ταξίδι, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 2

Το Μοναστήρι Grimbergen

Τα μοναστήρια μου φαινόντουσαν πάντα λίγο τρομακτικά. Κάτι η απόλυτη ησυχία που επικρατεί, κάτι οι σοβαροί μοναχοί που σκέφτεσαι ότι είναι τόσο αυστηροί που δεν γελάνε ποτέ, δεν μου έκανε αίσθηση να επισκεφτώ ένα μοναστήρι, πόσο μάλλον να μείνω εκεί μέσα τόσες ώρες. Οι 13 μοναχοί της Μονής Grimbergen όμως είναι διαφορετικοί, πιο “κανονικοί”, με χιούμορ και εξωστρέφεια! Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι έχουν άμεση επαφή με την κοινότητα που είναι χτισμένη γύρω από το μοναστήρι, αφού βοηθούν αρκετά τους κατοίκους της (μπορούν να δανείζονται ακόμα και τα αυτοκίνητα της Μονής για τις ανάγκες τους), αλλά και στην συχνή επαφή με τον έξω κόσμο λόγω της μπύρας, αφού έχει συχνές επισκέψεις από όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το μοναστήρι όπου δημιουργήθηκε.

Grimbergen, Beer, Μπύρα, Μπίρα, Μοναστηριακή, Μοναστήρι, Βρυξέλλες, Βέλγιο, Travel,Ταξίδι, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 3

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εντυπωσιακή εκκλησία του Μοναστηριού, αφού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, με αποτέλεσμα να της λείπει ένα κομμάτι της εισόδου και να μην βρίσκεται ο τρούλος στην μέση της εκκλησίας όπως είθισται. Εδώ βρίσκεται και το πρώτο Μουσείο Μοναστηριακής Μπύρας του κόσμου, όπου οι φίλοι της μπύρας μπορούν να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της αλλά και να γευτούν όλες τις γεύσεις της Grimbergen.

Το Food Pairing

Η μοναδική αυτή εμπειρία, έκλεισε με ένα εντυπωσιακό δείπνο. Οι αλμυρές δημιουργίες όχι μόνο ταίριαξαν υπέροχα με τις παγωμένες Grimbergen αλλά πολλά από τα πιάτα μαγειρεύτηκαν με αυτές! Εμπνευστήκαμε πολύ, από τις συνταγές που δοκιμάσαμε και θα δείτε σύντομα παραλλαγές τους και pairings που θα σας ενθουσιάσουν. Μεγάλο highlight τα γλυκά που ετοιμάστηκαν για εμάς από την ομάδα που επιμελείται τα γλυκά για την Βασιλική οικογένεια της χώρας.

Αποχαιρετήσαμε τους μοναχούς με την υπόσχεση να τιμήσουμε την παράδοση των 900 χρόνων που με τόσο κόπο διατηρούν και να πίνουμε στην υγειά τους κάθε φορά που ανοίγουμε μια Grimbergen! 

Grimbergen, Beer, Μπύρα, Μπίρα, Μοναστηριακή, Μοναστήρι, Βρυξέλλες, Βέλγιο, Travel,Ταξίδι, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 5

#Love #Only,
Madame Ginger

1 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης