Μπήκαμε στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗ…

Μπήκαμε στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗ…

...και νιώσαμε περήφανοι που επιλέγουμε τα προϊόντα τους τόσα χρόνια!

15/09/2015 16:29

dots

Με θυμάμαι πιτσιρίκα, να τρέχω στην Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, κρατώντας την τσέπη μου σφιχτά για να μην μου πέσουν τα χρήματα που μου έδωσε η γιαγιά μου και μου φαινόντουσαν τόσα πολλά ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόλις 1,000 δραχμές. Μπαίνω με φόρα στο σούπερ της γειτονιάς, χαιρετάω την κυρία στο ταμείο που συμπαθώ γιατί καμιά φορά με κερνάει σοκοφρέτα, πάω στον πάγκο των τυριών και ζητάω από τον κύριο με το παχύ μουστάκι μισό κιλό φέτα Δωδώνη “γρήγορα γιατί θα κρυώσουν οι φακές”. Μου δίνει ένα μικρό κομματάκι να δοκιμάσω (για εκατομμυριοστή φορά, απλά ξέρει ότι μου αρέσει) και τυλίγει την υπόλοιπη στο χαρτί. Φακές χωρίς φέτα, δεν πάει. Και στο σπίτι μας η φέτα ήταν πάντα Δωδώνη, χύμα κάποτε, σε πλαστική συσκευασία μέσα στην άλμη της πια. 

Ήταν μεγάλη μου χαρά, όταν βρέθηκα στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Ιωάννινα και έμαθα πώς φτιάχνεται το τυρί που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι μου. Ένιωσα περήφανη για την επιλογή μου. Και σας μιλάω ειλικρινά, έφυγα από το εργοστάσιο και ένιωσα ότι τόσα χρόνια τρώμε ποιοτικά προϊόντα και στηρίζουμε μία εταιρεία που παρά τις τεράστιες εγκαταστάσεις και τις εξαγωγές πλέον σε όλον τον κόσμο, λειτουργεί σαν μια οικογένεια και στηρίζει την ευρύτερη οικογένεια της, δηλαδή τις φάρμες απ’όπου προμηθεύεται το γάλα της. Αυτή είναι η ιστορία της, όπως την έζησα….

Words: Μαριλού Παντάκη
Photos: Στυλιανός Παπαρδέλας

dots

Farm-To-Table

Έχω επισκεφτεί αρκετά εργοστάσια τα τελευταία χρόνια, αλλά για πρώτη φορά παρακολούθησα την παραγωγή ενός προϊόντος από την αρχή της.Μαζί με τους chef George Calombaris και Χριστόφορο Πέσκια, επισκεφτήκαμε μία από τις 5.000 φάρμες από τις οποίες προμηθεύεται το γάλα της η Δωδώνη και ενθουσιάστηκα τόσο με τις εγκαταστάσεις όσο και με τις εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Είναι σημαντικό τα ζώα να είναι υγιή (προσωπικά πιστεύω και χαρούμενα), κάτι το οποίο φαίνεται να το γνωρίζει καλά η εταιρεία και για αυτό παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης των κτηνοτρόφων με τους οποίους συνεργάζεται, όπως για παράδειγμα τακτικούς ελέγχους της υγείας των ζώων. 

Δωδώνη, Δωδωνη, Φέτα, Φετα, Φάρμα, Ιωάννινα, Εργοστάσιο, Γάλα, Γάλα, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 5

Δωδώνη, Δωδωνη, Φέτα, Φετα, Φάρμα, Ιωάννινα, Εργοστάσιο, Γάλα, Γάλα, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 6

Η επίσκεψη στην φάρμα μου θύμισε πόσο σημαντική είναι η επαφή με την φύση, πόσο σε ξεκουράζει και σε ανανεώνει να πάρεις μια γερή ρουφηξιά φρέσκου αέρα ή απλά να αγκαλιάσεις και να χαϊδέψεις ένα νεογέννητο αρνάκι. Το όνειρο μου για ένα αγροτόσπιτο με ζωάκια στην αυλή, ξύπνησε σχεδόν αυτόματα μέσα μου και ρίζωσε σαν ένας στόχος όχι και τόσο μακρινός.

Δωδώνη, Δωδωνη, Φέτα, Φετα, Φάρμα, Ιωάννινα, Εργοστάσιο, Γάλα, Γάλα, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 8

Δωδώνη, Δωδωνη, Φέτα, Φετα, Φάρμα, Ιωάννινα, Εργοστάσιο, Γάλα, Γάλα, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 9

Την ώρα που φτάσαμε, ο κύριος Γιώργος και η κυρία Αθηνά, οι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην φάρμα, προετοίμαζαν την τροφή των ζώων, κόβοντας τόνους φρέσκου, ποιοτικού καλαμποκιού. Σε ένα τραπεζάκι μέσα  στην αίθουσα αρμέγματος, μας κέρασαν σπιτική χορτόπιτα με φέτα, νόστιμα σπιτικά φαγητά και παγωμένη τσίπουρο και μας εξήγησαν την λειτουργία της φάρμας. Η Δωδώνη χρειάζεται περίπου 70,000 τόνους φρέσκου γάλακτος τον χρόνο και το προμηθεύεται από φάρμες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου με στόχο να επεκταθούν και στους γύρω νομούς. 

Στα άδυτα του εργοστασίου Δωδώνη

Δωδώνη, Δωδωνη, Φέτα, Φετα, Φάρμα, Ιωάννινα, Εργοστάσιο, Γάλα, Γάλα, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 4

Δωδώνη, Δωδωνη, Φέτα, Φετα, Φάρμα, Ιωάννινα, Εργοστάσιο, Γάλα, Γάλα, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 10

Φτάνοντας στο εργοστάσιο, μας υποδέχτηκε ο Κώστας Νέσσερης Διευθυντής Παραγωγής και μαζί του επισκεφτήκαμε όλους τους χώρους του εργοστασίου. Φάγαμε ολόφρεσκο στραγγιστό γιαουρτάκι, το οποίο είχε αρμεχτεί από την αγελάδα το πολύ 24 ώρες νωρίτερα αλλά το καλύτερο σημείο ήταν όταν φτάσαμε στο τμήμα όπου φτιάχνεται η φέτα! “Αφήστε με εδώ!” φώναξα και δεχόμουν με μεγάλη ευχαρίστηση τα κεράσματα από τις γυναίκες που φροντίζουν για το κόψιμο των τεραστίων κομματιών σε μικρότερα ώστε να περάσουν στην συσκευασία, αλλά και για τον ποιοτικό έλεγχο του τυριού. 

Δωδώνη, Δωδωνη, Φέτα, Φετα, Φάρμα, Ιωάννινα, Εργοστάσιο, Γάλα, Γάλα, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 3

Δωδώνη, Δωδωνη, Φέτα, Φετα, Φάρμα, Ιωάννινα, Εργοστάσιο, Γάλα, Γάλα, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 2

Οι δύο chef, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όλη τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων και ψήφισαν ως αγαπημένο τους προϊόν (μετά τη φέτα φυσικά) το ξυνόγαλο (το βρίσκετε στα super market Σκλαβενίτης & Carrefour). Θα μπορούσε άνετα να είναι η ελληνική απάντηση στο τυρί κρέμα!

Δωδώνη, Δωδωνη, Φέτα, Φετα, Φάρμα, Ιωάννινα, Εργοστάσιο, Γάλα, Γάλα, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη 7

Δωδώνη, Δωδωνη, Φέτα, Φετα, Φάρμα, Ιωάννινα, Εργοστάσιο, Γάλα, Γάλα, Madame Ginger, Μαριλού Παντάκη

Η επίσκεψή μας στα Ιωάννινα, έκλεισε με αρνίσια παϊδάκια και ζυμαρόπιτα με φέτα, στο χωριό Δίλοφο και με την καλύτερη μπουγάτσα της Ελλάδας στο Select (πάντα με σοκολατούχο γάλα Δωδώνη), για το οποίο θα σας πω περισσότερα σύντομα! 

#Love #Only,
Madame Ginger

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης